,,Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól." (Péld. 22:6)


Old woman holding bible



2016. május 1.

Heti ige örömmel

,,Útjaidat, Uram, ismertesd meg velem, ösvényeidre taníts meg engem. Vezess engem a te igazságodban és taníts engem, mert te vagy az én szabadító Istenem, mindennap várlak téged. "
(Zsolt.25:4-5)

Nagy vágyam, hogy e szerint az ige szerint éljük az életünket akár itthon a családban, akár akkor, amikor kitesszük innen a lábunkat. És különösen szeretném, ha hitelesen tudnánk képviselni Istent és az Ő szavát, hogy gyermekeink hite növekedjék, míg szemtől-szembe állhatnak Jézussal.

Van egy asszony-imakörünk. Hetente összejárunk, hogy megosszuk egymással tapasztalatainkat, imádkozzunk egymásért, családjainkért, betegeinkért, nehézségekkel küzdő barátainkért és ismerőseinkért.
Egyik kedves barátnőm is sok küzdelmet visel a gyermekeiért. Ő mesélte, hogy bevezettek egy füzetet, amibe minden héten bemásolnak egy igét és beragasztanak egy éneket. Aztán minden nap ismételgetik azokat. Az ötlet azonnal megtetszett, de csak egy idő után vált a mi életünk részévé.
Nagy lendületet adott a dolognak, hogy egy női keresztény szolgálatokról szóló képzésen kaptam ajándékba egy szép füzetet, ami folyton hívogatott, hogy megtöltsük tartalommal. 


Persze nem szeretném minden héten posztolni az aktuális oldalakat, de gondoltam egyet megmutatok, hátha más is kedvet kap hozzá. A megvalósítása nem igényel sok időt, viszont hasznos lehet, hogy a kicsik fejét megtöltsük bibliai gondolatokkal.

A heti anyag így néz ki:
Egy igét leírok elsős füzetlapra, amit az elsős fiam színes ceruzákkal átmásol. (Nagyobbak persze már a Bibliából is bemásolhatják.) Ez minden héten egy aktuális ige, ami jól illik pl. a jellemépítő programba is. Egyes napokon pedig kiváltja az írásgyakorlást az otthoniskolánkban.
Ezen a képen még látható balra a legkisebb gyerek anyák napi rajza, jobbra alul pedig egy matricás ,,díszítés". A halacska úgyis jó jelkép a meggondolatlan beszéd ellen. :)


Itt egy pár soros gondolkodás van az igéről. Pl. ,,az Úrnak a te Istenednek nevét hiába fel ne vedd"
gondolathoz, hogy mikor és hogyan ejthetjük ki Isten nevét.
Jobbra pedig Ferkó rajza, akinek a beszédről Bábel tornya jutott eszébe.


A következő két oldalt az énekünk szövege és egy saját készítésű kotta tölti ki.
A kotta jellegzetessége - ami sajnos a képen nem látszik jól, hogy minden hangnak külön színe van. 
Ha pl. az A hang narancssárga, akkor az összes A-t ugyanolyanra színezik a gyerekek. Közben tanulják a helyét. (Ehhez persze előjegyzés nélküli kotta szükséges egyenlőre.)


Végül Samu is rajzolt. Neki egy király jutott eszébe, aki tiszteli Istent és csak okkal veszi a szájára a nevét, ezzel mutatva példát a népének. (Jó figyelmeztetés ez nekem is, szülőnek, ha szeretném, hogy a gyerekek tisztelettel ejtsék ki a Mindenható nevét.)
Bal oldalon pedig leírtuk az igét egy másik fordításban is, hogy érthetőbb legyen.


Az üres helyekre matricázunk, fényképeket rakunk be, vagy a gyerekek rajzolnak.
A barátnőm mesélte, hogy az övéi már a füzetük elejétől kántálják az összes tanult igét, és tudják az énekeket is. Nekem igazán hatékonynak tűnik! :) 

Szóval, ha kedved van hozzá, végy egy füzetet, és lássatok neki!
Ez a feladat is tág határt szab a képzeletnek.

Áldott napot!
Szeretettel :)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése