,,Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól." (Péld. 22:6)


Old woman holding bible



2015. december 1.

Elizeus 23. - ,,Kegyelmet, ítéletetet és igazságot.."

,,Ezt mondja az Úr: Ne dicsekedjék a bölcs az ő bölcseségével, az erős se dicsekedjék az erejével, a gazdag se dicsekedjék gazdagságával; Hanem azzal dicsekedjék, a ki dicsekedik, hogy értelmes és ismer engem, hogy én vagyok az Úr, a ki kegyelmet, ítéletet és igazságot gyakorlok e földön; mert ezekben telik kedvem, azt mondja az Úr." (Jer. 9:23-24)

Izrael királya bölcsen tette, hogy megkérdezte Elizeust, megölesse-e az ellenséget. Bizonyára nem azt a választ kapta, amire számított. Még sosem juthatott ilyen könnyű győzelemhez, hiszen nem kellett harcolnia, csak várnia, amíg Elizeus elé vezette a szír sereget. Most viszont önmagát kellett legyőznie, hogy Elizeus tanácsát megfogadva megetesse, majd útjára bocsássa a fogságba esett katonákat.


Elizeus nem tanácsolt mást, mint Pál, amikor kérte a római gyülekezetet, hogy ,,a gonoszt jóval győzzék meg". Nem tudhatták, később milyen következményei lesznek ,,engedékenységüknek", de ez az Úr szava volt, ők pedig engedtek Isten tanácsának. 

Egy másik gondolata még ennek a résznek, hogy ne gondolja a király, övé a győzelem, hiszen Isten adta a kezébe az ellenséget anélkül, hogy bármit is tennie kellett volna ezért. Tehát nem a királyé az erő vagy a bölcsesség, hanem csakis az Úré, aki angyalok seregét rendelte a ,,csatába", és aki immár másodszor mutatta meg irgalmát a szír katonáknak. (Először, amikor a csatába küldött angyalok nem ítéletvégrehajtásra rendeltettek, másodszor pedig amikor embereknek sem engedte, hogy lemészárolják őket.) 
Elképesztően szép történet az Úr türelméről, kegyelméről, és ahogyan újabb és újabb esélyt ad az embereknek a megtérésre.

A történet vége külön oldalon így néz ki:


A szír sereg sok kivágott körfejecske, amire a gyerekek arcot rajzolhattak, miután beragasztották. A király pedig egy trapézból és egy körből készült, a koronáját is színes papírból vágtuk ki és ragasztottuk be. A füzet készítésénél nem volt cél, hogy valósághű színeket használjunk és ruhákat készítsünk. Inkább engedtem, hogy a gyerekek használják a fantáziájukat. Legfeljebb annyit mondtam, hogy gazdag, vagy szegény, díszes vagy egyszerűbb legyen az öltözet. A többit rájuk bíztam. 

Kellemes időtöltést!
Szeretettel:)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése