,,Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól." (Péld. 22:6)


Old woman holding bible



2015. szeptember 27.

Elizeus 10. - A megsokasított olaj

,, Bízzál az Úrban és jót cselekedjél; e földön lakozzál és hűséggel élj. Gyönyörködjél az Úrban, és megadja néked szíved kéréseit. Hagyjad az Úrra a te útadat, és bízzál benne, majd ő teljesíti. "
(Zsolt. 37:3-5)

Elizeus története kissé hátérbe szorult az utóbbi időben. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem folytatjuk, vagy nem olvasunk más bibliai történeteket, csak kissé lassabb ütemben. Elizeust nagyjából minden harmadik szombaton vesszük elő. De vannak már kész részek. A következő bejegyzések erről fognak szólni.

Az egyik legszebb történet arról, hogyan gondoskodik Isten a testi-lelki szükségleteinkről, a szegény özvegyasszony olajának megsokasítása. Az asszony kétségbeejtő helyzetben van, hiszen férje halála után a hitelező a két fiát követeli tőle, ha nem fizet. De az asszony tudja, kihez forduljon. Nem bálványokhoz esdekel, vagy becstelen eszközökhöz nyúl (a kor szokásainak megfelelően), hanem Isten prófétájától kér segítséget. Isten pedig hitéért és hűségéért megadja neki szíve kérését.


Az asszonynak is tennie kellett hozzá. Körbejárta a szomszédait, hogy annyi üres korsót kérjen, amennyit csak tud. Aztán bezárkózva elkezdte önteni kevés olaját egy másik korsóba, aztán egy harmadikba, negyedikbe...sokadikba, míg az edény el nem fogyott. Akkor ,,elfogyott" az olaj. Végül az ő dolga volt eladni is az olajat a piacon. Kifizette a hitelezőt, és még maradt is pénzük a hétköznapi életre.

Ez a történet nevel 
- az Istenbe vetett bizalomra,
- a nemtelen eszközök elvetésére,
- az Istentől kapott ,,utasítások" hűséges végrehajtására,
- és a hálára.

A történetet az alábbi módon dolgoztuk fel. 
A füzetlapra 10 bevágást készítettem, amiket beszámoztam.
A jobb felső sarokba beragasztottunk egy színes papírból kivágott korsót, ráírtam, hogy ez az olaj (amit az asszony kitölt. Kivágtunk hozzá 10 korsót, amik az aljukon lévő kis füllel a lapra illeszthetők.


A foglalkozás számolásról és a számok felismeréséről szól. A piros korsó alá tesszük valamelyik korsót (találomra, vagy számsorban), ,,megtöltjük", majd megkeressük a helyét, és oda rakjuk.


Egyesével mindegyik a helyére kerül.


A játék végén a korsók egy kis borítékba tehetők, 
hogy a következő alkalomra is meglegyen mindegyik. :)


Áldott napot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése