,,Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól." (Péld. 22:6)


Old woman holding bible



2015. szeptember 8.

BF-program - Felelősség

,,Útjaidat, Uram, ismertesd meg velem, ösvényeidre taníts meg engem."
(Zsolt. 25:4 )

Már több próbálkozásom is volt, hogy csináljuk a Benjamin Franklin (BF) nevével jelzett jellemépítő programot. Újból belevágtunk, de továbbra is kísérleti stádiumban van. Valahogy nehezen megy a heti váltás. Persze azon gondolkodtam, hogy talán nincs rá szükség, hogy minden héten újabb jellemtulajdonságot tegyünk a középpontba. Nem az a baj, ha lassabban haladunk, hanem az, ha feladjuk. 

Szóval belevágtunk. Nálunk a ,,felelősség" hete van. Megpróbálom összefoglalni, miből áll nálunk ez az egység, ami lehet 1-2 hét, vagy kinek-kinek kedve szerint.


1. Az első a felelősségteljes jellem meghatározása. Persze gyereknyelven. Először nekem kellett meghatároznom magamnak, hogy mi az én felelősségem, mit jelent felelősségteljesen élni. Nem csak általában, hanem a gyerekneveléssel, a tanításukkal, a fejlődésükkel kapcsolatban. Aztán meghatároztuk, hogy mi az ő felelősségük. Pontokba szedve fel is írtuk, hogy ők miért felelősek, ami magába foglalja pl. a szófogadást, a példamutatást, a segítést, a szorgalmas tanulást stb. A felelősség felvállalásáért napocskákat lehet gyűjteni, ami bizonyos szám után ajándékot jelent a gyerekek számára.
A 3. éves kicsit még nem vontuk be, de a nagyobbaknak listájuk, és napocskagyűjtő táblájuk van jól látható helyen (a hűtőn), amit naponta többször is megnézegetünk. (A fénykép óta már napocskák is kerültek rá.)

Kiemeltük azonban az imádságot, mint a legfőbb ,,eszközt", hiszen enélkül rendkívül nehéz mindannyiunknak a felelősség vállalása. Istennel beszélgetve azonban megannyi terhünk könnyűvé válik.


2. Kiválasztottam 6 bibliai történetet - minden napra egyet - amik egymás után megtalálhatók a Gyermekbibliában, és amikben központi szerepet kapnak a felelősség, annak felvállalása vagy áthárítása másra. 

3. Választottam heti igét és heti éneket megtanulásra. Az előbbit angolul is tanuljuk (énekelve), az utóbbit pedig nem csak szöveggel hallás után, hanem kottával és kézjelről szolmizálva is. Ugyanakkor fent van még a korábbi igénk is a ,,derű, hála" hetek idejéből. :) 


Ezen túl persze bele kell férnie még az iskolai kötelezettségeknek is (olvasás, írás, matek stb.)

Érzem, hogy még több hónap kísérletezés után is nagyon a kezdetnél vagyunk, de folyton bizakodom. Sok-sok ötletem van, de a kivitelezés sokkal többet igényel. Viszont az Úr mindig megerősít, hogy ez a jó út számunkra, és akár egy életprogramot is adhat egész családunknak.

Remélem, adhattam és még a jövőben is adok pár ötletet! 
Szeretettel :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése