,,Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól." (Péld. 22:6)


Old woman holding bible



2015. április 26.

Föld Napja lapbook 1. - ,,Ímé minden igen jó"

,,Teremté tehát az Isten az embert az ő képére, Isten képére teremté őt: férfiúvá és asszonynyá teremté őket.  És megáldá Isten őket, és monda nékik Isten: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet és hajtsátok birodalmatok alá; és uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon. "
(I. Mózes 1:27-28)

,,És látá Isten, hogy minden a mit teremtett vala, ímé igen jó."
(I. Mózes 1:31)

,,És vevé az Úr Isten az embert, és helyezteté őt az Éden kertjébe, hogy mívelje és őrizze azt."
(I. Mózes 2:15) 


Egyéb teendőink miatt kicsit megkésve sikerült elkészítenünk a Föld Napja lapbookot. Viszont így teljes nyugalomban szánhattuk rá az időnket és energiánkat. Persze ezt is kicsit más szemmel tanultuk, mint az óvodában vagy iskolában, hiszen ,,minden tudásunk" alapjául most is a Biblia szolgált.

Tehát kezdtük az alfánál, azaz a teremtésnél, hogy Isten mindent jónak teremtett, és az emberre bízta a földet, hogy jó értelemben uralkodjon rajta. Az ember lakhelyéül kapta a földet, amit művelve és őrizve teljes édenné tehetett volna. A bűn azonban célját tévesztetté tette az emberiséget. 
Az uralkodás Isten szótárában nem kihasználást, tönkretevést, felelőtlen pazarlást jelent, hanem felelősségteljes figyelmet, együttélést a természettel és törvényei betartását.
Szeretettel és szeretetre lettünk teremtve.


Persze ami elromlott, megjavítani már nem tudjuk, de hagyhatjuk, hogy Isten neveljen minket az ő törvényei szerint, és a modern technika világában is kereshetjük az utakat, amik összhangba hozzák az életünket Isten törvényeivel. 

Mit jelent nekem és családomnak a Föld Napja?
Két dolgot tanulhatunk belőle mindenképp.

1. A Földet már semmilyen emberi erőfeszítés nem mentheti meg a teljes pusztulástól. Szerintem ezt mindenki tudja (akár bevallja, akár nem). Legfeljebb csak lassíthatjuk a romlás folyamatát feltéve, hogy az emberi önzés nem írja felül a megmentést szolgáló nemes törekvéseket.

2. Az Úr megígérte, hogy eljön és véget vet a bűntől megszaggatott emberi társadalomnak, majd új eget és új földet teremt, amit többé nem szennyezhet be a bűn gonoszsága. Megvalósulhat Isten eredeti terve, hogy nem ártanak és nem pusztítanak többé szentségének helyén, hanem az Úr ismerete tölti be az egész földet megteremve a szeretet gyümölcseit.

A lapbookot darabokban fogom bemutatni. Több része és többféle mondanivalója is lesz.
Pár képet és ötletet a Gyereketető honlapra feliratkozva kaptam.

A lapbbok három nagyobb egységből áll. A balról és jobbról behajtható kartonlap két szélét kerekre vágtuk (csak a szépség kedvéért :)). Előre került ez a színezhető lap a jelképes fával.


Az első kinyitás után bal oldalon található két kis kinyitható lap. A jobb oldali képet mi ,,átértelmeztük" A mi olvasatunkban a kezek nem az emberé, ahogyan a szív sem, hanem Istené, aki a Földet teremtette, és aki szívén viseli minden egyes teremtménye sorsát. Ide kerültek a fent említett igék.


Bal oldalra egy kis tudást töltöttünk: az említett Gyereketetőről származó ,,Föld Napja" történetet és a Föld és bolygótársai elhelyezését a naprendszerben. 


A feladat, hogy a bolygók neveit a megfelelő bolygórajzhoz társítsuk. A kis nevekkel ellátott kartonoknak pedig a behajtható lap hátuljára készítettünk tartót.


Ha megkésve is, remélem, hasznát veszitek ezeknek az apró ötleteknek.
Szeretettel :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése