,,Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól." (Péld. 22:6)


Old woman holding bible



2014. október 9.

Variációk szívre 8. - A nagy parancsolat

,,Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben? Jézus pedig monda néki: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből. Ez az első és nagy parancsolat. A második pedig hasonlatos ehhez: Szeresd felebarátodat, mint magadat." (Máté 22:36-39)

Amikor a Tízparancsolatról tanulunk a gyerekekkel, vagy csak magamban elmélkedek, arra jutok, hogy mindig vannak olyan parancsolatok, amiket könnyebb betartanom, és vannak, amiket nehezebb. Főleg, ha a parancsolatokat olyan mélységben értelmezem, ahogyan Jézus tette.

Amikor másokkal beszélgetek a küzdelmeikről, nehézségeikről, rádöbbenek, hogy nekik nehezebbek az én könnyebb küzdelmeim, és fordítva. 
Talán a személyiségünk, neveltetésünk, a fogantatásunk óta minket ért hatások függvénye. És milyen könnyű ítélkezni, amikor életem egy bizonyos területén előbbre jutottam, mint a mellettem küzdő embertársam!!!

Jézus olyan egyszerűen fogalmaz. Nem kell mást tenni: szeretni Istent és a felebarátomat. Nem csupán érzelemmel, hanem tudatosan, ahogyan Ő tette. Nem azért szeretni őt, mert olyan jó, kedves, megértő, barátságos és sorolhatnám, hanem azért, mert ő is Isten teremtménye, és Isten szereti őt.
Istennel kapcsolatosan ugyanez a kérdés. Amikor jó dolgok történnek, könnyű kifejezni a szeretetemet. De mi van akkor, amikor semmi nem sikerül, amikor kész csődnek érzem magamat és az életemet? Számon kérek, követelőzöm, vagy hosszú búskomorságba burkolózom sajnálva és sajnáltatva magam az engem ért veszteségek miatt?

Szeretni az Isten szerinti értelemben lehetetlen a vele való mély kapcsolat nélkül. Egyszerűen nem megy. Vele együtt azonban minden lehetséges. Ez a gondolat mindig felderít. :) Nem kell mást tennem, mint őszinte szívvel kérnem, Isten máris megadja, hogy betöltsön az ő szeretete.

Ez a forgatható szívecske egy gyerektanításon készült.
Az egyik oldalára került az ige egyik fele.


Aztán könnyedén megfordítottuk, mivel a belső szív csak két kis fonáldarabbal van rögzítve felül és alul.


A másik oldalára írtuk az ige másik részét. 
(A fényképen sajnos nem látszik, de higgyétek el, ott van! :))
A két gémkapocs vagy saját furfangos ötleteitek segítségével pedig mappába fűzhető.


Szeretettel ajánlom kicsiknek, nagyoknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése