,,Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól." (Péld. 22:6)


Old woman holding bible



2014. szeptember 1.

Dániel könyve 5. - Világtörténelem tömören

,,Felele Dániel a király előtt, és mondá: A titkot, a melyről a király tudakozódék, a bölcsek, varázslók, írástudók, jövendőmondók meg nem jelenthetik a királynak; De van Isten az égben, a ki a titkokat megjelenti; és ő tudtára adta Nabukodonozor királynak: mi lészen az utolsó napokban." (Dániel 2:28)

Sosem rajongtam a történelem tantárgyért. Nevek, helyszínek, dátumok, események, háborúk, békekötések és még sorolhatnám. Valójában ma is elég távol áll tőlem, de örülök, hogy a Bibliával ismerkedvén kaptam egy vázat az egész világunk sorsát meghatározó eseményekről.


Dániel könyve 2. fejezete tömören összefoglalja az eseményeket abból a szempontból, aminek befogadására még egy történelmi analfabéta - mint én - is képes. A szemléltető szobor egyszerű, még egy kisgyermek is megérti. Az arany fej Nabukodonozor király és birodalma, a fémek csökkenő értéke rámutat arra, hogy az egymást követő uralkodók és hatalmak az Úr szemével nézve egyre rosszabbak a világ végezetéig. És Ő mire tekint? A szívekből fakadó indítékok következtében végzett tettekre.

Nem érdekli a külső máz. Nem foglalkozik a látványos jó cselekedetekkel, a mell- és vállveregetős alkalmakkal. De belát minden szívbe, minden fejbe, hogy megítélje még a gondolatokat is. 
Az Úr kézben tartja világunk sorsát, még akkor is, amikor mi emberek csak a szemünk előtti eseményeket látjuk, és szenvedünk azoktól.


Ez a bibliai fejezet azonban azt is tudtunkra adja, hogy Jézus Krisztus vet véget ennek a világnak. Ő tesz pontot a bűn történelmének végére, és helyreállítja mindazt, amit a bűn elrontott. 

A fiaim tudják, hogy Jézus újra eljön. Pontosan úgy, ahogy Máté 24. fejezetében írva van. Arra tanítjuk őket, hogy hamarosan eljön a Megváltó, aki megítéli a szíveket, és magával viszi mindazokat, akik Őt szeretik, és hűségesen követik.

A lapbook-ban ezt az alábbi kis boríték tartalmával szemléltettük.
(Az ötlet nem az enyém. A következő bejegyzések egy része is csupán átdolgozás, aminek az eredeti, letölthető változatát itt találhatjátok.)


Íme a tartalma: egy kirakó.


Kirakva pedig így néz ki:


Aki nem vállalkozik rajzolásra, a letölthető változatból valósíthatja meg. 
Jó tanulást, és szórakozást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése