,,Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól." (Péld. 22:6)


Old woman holding bible



2014. szeptember 28.

Olvasókör 2. - Toppantó királykisasszony

A toppantó királykisasszony története azonnal megfogott. Az elsők között mondhattam, hogy igen, ez vállalható. Bár magán hordja a népmesék jellegzetességeit, nincsenek benne okkult elemek. Viszont van benne humor, furfang, erős érzelmek, azok ,,legyőzése", és változás.


(A mesét elolvashatjátok itt vagy meghallgathatjátok itt.)

Eltekintve a meseelemektől, úgy láttam, alkalmas arra, hogy nem hívő szülők gyermekeinek is átadható legyen az akaratosság következményeinek megértése: hogy mások érzelmeit, kívánságait nem lehet semmibe venni fájdalomokozás nélkül.
Sőt! Ez a fájdalom még visszafelé is hathat.

Amikor készülök egy-egy bibliaórára, vagy más tanításra, mindig alaposan elmélyülök a tartalomban. Sokszor elolvasom a történetet, utána nézek a felmerülő kérdéseknek, gondolatban rendezem, összekapcsolom más tanításokkal. Közben emlékeztető szavas jegyzeteket készítek. Imádkozom.
Aztán ,,hátradőlök"...
...és hagyom, hogy dolgozzon bennem a történet (és főleg Isten Lelke). A foglalkoztató ötletek abból származnak, hogy rendszeresen olvasok, nézegetek kreatív könyveket, honlapokat ,,láblógatós" időmben, és amikor szükség van rá, megszületik a fejemben a saját kiméra ötletem.

Az olvasóköri feldolgozása az alábbiakból állt.

1. Meseolvasás és rövid beszélgetés. (Központban a hiszti, a hiszti okozta fájdalom.)
2. Ének gitárkísérettel. (Gryllus: Szúrós gombóc c. dala)
3. Két játék 
Valaki felvette a toppantó királyfi/királykisasszony szerepét. Csináltam hozzá sárga papírkoronát, ami gyerekfejre biggyeszthető. 



A többiek sétáltak addig, amíg toppantónk nem toppantott. Toppantására azonban ijedten megálltak. Utána apró kavicsot szórtunk a toppantó cipőjébe. (A sünbőr beszerzését nem vállaltam.:)) Ezzel együtt kellett újra toppantania. Már nem voltak olyan bátrak toppantóink! :) Ekkor újra lehetett beszélni a fájdalomról, amit a hiszti okoz.
4. Könyvjelző készítés (ha már olvasókör).

 Megszületett a sünis könyvjelző is, amin a süni előre-hátra húzogatható.  
Ez itt Samué.


Az előkészület abból állt, hogy készítettem egy sablont, kivágtam a süniket és a 2 cm széles kartoncsíkokat.
A gyerekek feladata volt a tüskék és a virágszirmok bevagdosása, a ,,sünialkatrészek" megrajzolása, majd az összerakás. A könyvjelző két végére ragasztottuk, vagy tűztük a két virágot, hogy ne sétáljon le a süni a papírcsíkról.


Remélem, Ti is tudjátok hasznosítani az ötleteket. :)
Jó szórakozást!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése