,,Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól." (Péld. 22:6)


Old woman holding bible



2014. szeptember 14.

Biblia és matek 6. - A tíz bélpoklos meggyógyítása

,,És monda: Ha a te Uradnak Istenednek szavára hűségesen hallgatsz és azt cselekeszed, a mi kedves az ő szemei előtt és figyelmezel az ő parancsolataira és megtartod minden rendelését: egyet sem bocsátok reád ama betegségek közül, a melyeket Égyiptomra bocsátottam, mert én vagyok az Úr, a te gyógyítód."(II.Mózes 15:26) 

Mielőtt a gyerekeim megszülettek, számtalanszor hallottam, hogy mindegy, fiú-e vagy lány, csak egészséges legyen. Én is gyakran aggódtam az egészségük miatt, és amikor betegek, vagy baleset éri őket, megint aggodalom fog el.


Vannak azonban események, amiket egyáltalán nem tarthatunk ellenőrzésük alatt. Emlékszem az első sebészetes balesetre, amikor Samu másfél évesen a lábára rántotta a számomra kivehetetlen görgős fiókot. Vagy amikor rohantunk az orvoshoz, mert a feje búbjától a lábujja hegyéig egy összefüggő csalánkiütés volt a bőre. Amikor nem hízott, amikor a szemei nem álltak párhuzamosan, amikor egy vírus következtében a kiszáradás határára jutott.

Ismerős, ugye? Biztos minden anya órákig tudna ilyen történeteket mesélni. És ki tudja, mit tartogat a jövő.


A betegségeink sok mindenből adódhatnak. Bűneinkből, és mások bűneiből. Hogy Isten miért enged meg betegségeket az életemben, talán megértem (talán nem). Hogy miért engedi meg mások életében, esetleg ártatlan kis gyermekek életében, nem tudom. Sokat gondolkodom az elhagyott, beteg, szenvedő kisgyerekeken. Nincsenek válaszaim (egy-két teológiaitól eltekintve). Egyetlen biztos pontom van, hogy Isten nem akarja ezt a sok szenvedést, és Ő együtt szenved minden emberrel. Semmi és senki nem kerüli el a figyelmét. Törődik földi létünkkel, de elsődleges szempontja, hogy üdvözüljünk.


Amikor tehetetlennek érzem magam a gyermekem lelki, egészségi állapota miatt, ölbe veszem őt, és kérem a Mindenhatót, hogy adjon gyógyulást. A fájó láb újra szalad, a csalánkiütés eltűnik, a házat rengető hiszti elcsendesül. De vannak gyógyíthatatlan bajok. Vannak, akikért látszólag hiába könyörgök, mert elmennek. Nem tehetek, és nem is akarok mást tenni, mint a szerető Atya gondjaira bízni őket, és hálát adni, hogy elhunyt szeretteim által is gazdagította az életem.

A tíz leprás meggyógyításának történetén keresztül dolgoztuk fel ezt az igét. Az alábbi anyag egy lapbook jellegű mappatöltelék. Hallom a sóhajt, hogy hát az meg mi.
Egy A4-es kartont hajtogattunk össze, így lett egy középen nyitható kis könyvünk. Viszont kapott bal oldalon egy fület, hogy ne kószáljon el, amivel berakható a mappánkba.


Középen egy forgatható korongba beírtuk az egészség nyolc alapelvét: egészséges táplálkozás, testmozgás, víz külső, belső használata, napfény, mértékletesség, friss levegő, pihenés, bizalom Istenben.
Alatta egy színező található zöldségekkel, gyümölcsökkel. 


egy kis borítékba került a ,,tíz leprás" számoló. A kis kartonok egyik oldalán mosolygós, a másikon szomorú fejek találhatók. Forgatni és keverni lehet az összeadáshoz, kivonáshoz. 


Egy kis harmonika könyvbe fehér korongokat ragasztottunk, amire betegségtüneteket lehetett rajzolni. Pl. pöttyöket, láztól kipirult arcot, beesett szemeket stb.


Jó alkalom a beszélgetésre, hogy mitől maradhatunk egészségesek, hangsúlyozva, hogy Isten hatalmában van a gyógyító erő. Minden más csak eszköz az egészség megőrzéséhez, és a gyógyuláshoz.

Jó tanulást, és jó egészséget! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése