,,Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól." (Péld. 22:6)


Old woman holding bible



2014. szeptember 8.

Biblia és matek 1. - Józsefet eladják testvérei

Meggyőződésem, hogy a bibliai történeteken keresztül sok gyakorlati ismeretet lehet átadni a gyerekeknek. Ilyen például a számolás vagy a mértani ismeretek. Ebben a kis sorozatban az eddigi ötleteket adnám át, ami elsősorban a nagyovis és kisiskolás gyerekek oktatását célozza.

 ,,És menének arra Midiánita kereskedő férfiak, és kivonák és felhozák Józsefet a kútból, és eladák Józsefet az Ismáelitáknak húsz ezüstpénzen: azok pedig elvivék Józsefet Égyiptomba." 
(I. Mózes 37:28)

Húsz ezüstpénz...

...ennyit ért József élete. Azé a fiúé, aki apja legnagyobb kincse volt ezen a földön, aki várományosa volt egy Isten által megjelentett hatalmi pozíciónak, aki hitte, hogy álmai valóra válnak.
Azt azonban nem tudta, mennyi próba, lelki és testi gyötrelem vár rá, hogy Isten azzá a férfivá nevelje, aki bölcsen képes irányítani kora egyik legjelentősebb birodalmát.
Nem tudom, mi vár ránk, mi vár gyermekeinkre, de teljes bizonyossággal taníthatom nekik, hogy Istennek komoly célja van az ő kis életükkel is. Ha bíznak benne, ha megtanulják a Biblia történeteit úgy, hogy a kellő pillanatban Isten eszükbe juttathassa, életük új értelmet nyer. Nem kell félniük egy olyan jövőtől, amit Isten gondviselő kezére bíztak.

A Józsefről szóló lapbook-unk még a 365 bibliai történet gyerekeknek sorozat anyagából készült. (Letölthető itt.) A képeket kivágtuk, a kezet egy saját készítésű borítékra ragasztottuk, amibe szürke kartonból 20 ezüstpénzt szimbolizáló korongot vágtunk ki.


A korongok hátulját megszámoztuk 1-20-ig.


A lap hátuljára ragasztottunk egy papír tartót, amibe összehajtva betehető egy játéktábla.


A tábla egy négyzetrács, ami 1-10-ig számozott vízszintesen és függőlegesen is.


Mi kétféle játékot játszunk vele.
1. Én teszem le a korongokat írással lefelé. Amit a fiam kiszámol, azt megfordíthatja. Ha hibázik, a korong az enyém, ha jól oldja meg, az övé. A végén megnézzük, mennyi korongot szerzett. A játék lényege, hogy játékról játékra önmagát győzze le.:)

2. A gyerek húz egy korongot, majd jól kell elhelyeznie a táblán. Innentől ugyanaz a menet, mint az előző játékban. (Ha több gyerek van, akkor többen gyűjthetik a korongokat, csak vigyázni kell az erőviszonyokra. Itt is inkább önmagukkal versenyezzenek.) 

Jó szórakozást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése