,,Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól." (Péld. 22:6)


Old woman holding bible



2014. szeptember 29.

Alkotás másképp 1.- Egészségeset örömmel

,,Meg van írva: Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden ígével, a mely Istennek szájából származik." (Máté 4:4)

A fiaim nem járnak óvodába, azonban itthon sokat foglalkozom velük. Napirendünk van, amitől csak kivételes helyzetben térünk el. Emellett vannak megszokásaink, heti, és havi rutinok is. A napirendünkbe tartozik a lelki táplálék magunkhoz vétele, de nem feledkezünk meg a természeti törvényekről sem. Például, ha nem eszünk, éhen halunk. (Jobb esetben csak rosszalkodunk az éhség okozta adrenalinszint miatt.)

Kialakult egy igen hasznosnak bizonyuló szokásunk. Minden péntek délelőtt pogácsát sütünk. Korábban ezt ritkán tettem, mert sajnáltam az időt a szaggatásra. Most viszont, amikor apró gyerekkezek ügyesednek ezzel a feladattal, már nem sajnálom az időt sem.



Néha még mulatságos helyzetek is kialakulnak a megszokottól eltérő élethelyzeteinkből. Mivel az ovifelmentéshez szükségünk volt a Nevelési Tanácsadó (azaz Pedagógiai Szakszolgálat) szakvéleményére, először szembesültem azzal, hogy a gyerekeim sok helyzetet másképp oldanak meg, mint az megszokott.
Samu arra a kérdésre, hogy mit tenne, ha lemenne a pékségbe, és nem lenne kenyér, azt a választ adta, hogy Anya megsüti a kenyeret, aztán pedig, hogy venne valami más, kenyérhez hasonlót. Nemsokára 6 éves lesz, de egy kezemen meg tudnám számolni, hányszor járt pékségben.

Korábban a kézi dagasztás volt igen népszerű elfoglaltság, mostanában viszont a pogácsakészítést várják.
Főleg, hogy a leeső darabokkal szabadon gyurmázhatnak.


Így készültek az alábbi remekművek is.


A pogácsa tésztája egyszerű vegán (állati eredetű alapanyagtól mentes) recept, amivel kiválóan lehet gyurmázni, egyszerű és finom. (Teljes kiőrlésű vagy Graham-liszt, só, víz, élesztő és olaj.) Szeretjük a másféle pogácsákat is, de sok nem alkalmas erre a célra, mert laza a tésztája, vagy nagyon ragad.


Emellett ajándékkészítéshez is remek. A nagy szívecskés pogácsát Samu készítette Apának, a bal oldali emberkét pedig Ferkó. Bibliai jelképek, szimbólumok, akár történetek is elkészíthetők ily módon. 


Igazán kedves időtöltés. A telerakott pocakok öröméről nem is beszélve!
Mindenkit csak bíztatni tudok, hogy próbálja ki a pogácsgyurmázást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése