,,Tanítsd a gyermeket az ő útjának módja szerint; még mikor megvénhedik is, el nem távozik attól." (Péld. 22:6)


Old woman holding bible



2014. augusztus 31.

Dániel könyve 4. - Áldás és egészség

,,De Dániel eltökélé az ő szívében, hogy nem fertőzteti meg magát a király ételével és a borral, a melyből az iszik vala, és kéré az udvarmesterek fejedelmét, hogy ne kelljen magát megfertőztetnie.És az Isten kegyelemre és irgalomra méltóvá tevé Dánielt az udvarmesterek fejedelme előtt;...És tíz nap múlva szebbnek látszék az ő ábrázatuk, és testben kövérebbek valának mindazoknál az ifjaknál, a kik a király ételével élnek vala." (Dániel 1:8-9,15)

Nehéz mostanában eligazodni azon, mi az egészséges, és mi nem az, hiszen annyiféle irányzat van. Hogy ki mit választ, leginkább azon múlik, miben hisz. Mi például meggyőződéses vegetáriánusok vagyunk, mivel hisszük, hogy az emberiség eredeti tápláléka (a Bibliában leírtak szerint) növényekből állt. Olyan étrendet követünk, ami jelenleg a családban mindenkinek megfelel.


Azonban nem hiszem, hogy az egészség elsősorban ezen múlik. Fontosnak tartjuk ugyan a rendszert az életünkben, hangsúlyt fektetünk a munka-pihenés egyensúlyára és a természet adta ajándékok használatára. A gyerekekkel együtt örülünk a napfénynek, a friss levegőnek, a játéknak a szabadban. Ezt egészíti ki a helyes táplálkozás.

(Természetesen a helyzet nálunk sem olyan rózsás. 
Egyszer valaki megkérdezte, megvalósítható-e hogy a gyerekeink sose egyenek csokit, cukorkát. 
A  válaszom: igen...amennyiben nincsenek szerető rokonok, és kedves szomszédok. :)
De vannak, és szeretjük őket! :) Ja! És ha a szüleik is következetesen nemet tudnának mondani ezekre!!)

A legfontosabb azonban a lelki egészségünk, a tiszta lelki táplálék, valamint a beszélgetés Istennel és egymással. 



Dániel és barátai is vegetáriánussá váltak Babilonban. 
Nem azért, mert a vegetáriánus életmódot találták egyedül helyesnek, hanem alkalmazkodtak szűkös lehetőségeikhez. Vagy esznek húst, ami elvileg tiszta vagy nem és bálványoknak áldozott, és hozzá alkohol tartalmú bort isznak, vagy kiállnak hitük mellett, hogy Isten gyermekeiként nem fertőztetik meg testüket ezekkel az ételekkel, italokkal. Helyette egyszerű növényi táplálékot kértek vízzel.



A fiaimnak Dániel könyve első fejezetének legfőbb mondanivalóként azt szoktam kiemelni, hogy Dániel eltökélt valamit az ő szívében, amiben hitt, amire szülei tanították, és az Isten kedvessé tette őt azelőtt, aki a hatalmat képviselte. Az Úr pedig olyan egészséggel és szépséggel áldotta meg őt és barátait - akik csatlakoztak az ,,eltökéléshez"- ami igazán képessé tette őket Isten tervének betöltésére.
Ez velük is megtörténhet, ha tisztelik Istent és szót fogadnak Neki.

A Dániel-lapbook-ban ezt ilyen formában jelenítettük meg. Beragasztottunk egy színes fület az igével. Kivágtunk egy halom növényt elnyűtt gyerekfoglalkoztatókból és...


...együtt csoportosítottuk, majd beragasztottuk egy 4 irányba nyitható könyvecskébe. Középre poharat rajzoltam, amibe Samu ,,öntött" vizet.



Jó móka volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése